Naposledy aktualizováno 10 září, 2024 Mína
Evropa je kontinentem, který se pyšní bohatou kulinářskou tradicí a rozmanitými gastronomickými specialitami. Každá země, ba dokonce každý region, nabízí jedinečné pokrmy, které lákají gurmány z celého světa. Jakých deset evropských destinací by neměl vynechat žádný milovník jídla?
1. Paříž, Francie
Paříž je synonymem pro vynikající kuchyni pojící se mnohdy také s gastronomickým zážitkem. Vyhlášené místní pekárny nabízejí čerstvé croissanty nebo pain au chocolat, které jsou ideální na snídani. Mezi slavné pařížské speciality patří foie gras, jemná játra z hus či kachen, která jsou často podávána s fíkovým džemem nebo cibulovou marmeládou.
Dalším pokrmem, který stojí za vyzkoušení, je coq au vin, tedy kohout vařený na víně s cibulkou, houbami a slaninou. Čerstvé suroviny a tradiční francouzské delikatesy zakoupíte také na tržnici Marché d’Aligre. Den zakončete návštěvou některé z tradičních restaurací označovaných jako brasseries, kde si objednejte poctivou cibulačku nebo steak frites.
Tip od Míny: nasbírat gurmánské zážitky se vydejte i do dalších francouzských měst, jako je Marseille. Za návštěvu zde určitě stojí také Basilica of Notre-Dame of la Garde tyčící se nad městem.
2. Barcelona, Španělsko
Barcelona, živé město na pobřeží Středozemního moře, je známá bohatou a rozmanitou kuchyní. Katalánská kuchyně nabízí vše možné, od jednoduchých tapas po složité pokrmy, jako je paella. To je jméno pro typické španělské jídlo podobné rizotu, ve kterém nechybí mořské plody. Tapas jsou malé pokrmy, které se podávají jako předkrm nebo lehké občerstvení. Obvykle se jedná o kus pečiva doplněný chorizem, vajíčkem nebo třeba sýrem. Stejně tak se ale pod označením tapas mohou ukrývat olivy nebo jiné jednohubky.
Jedním z nejoblíbenějších trhů v Barceloně je La Boqueria, kde se dají zakoupit čerstvé mořské plody, jamón ibérico, sušená šunka z černých prasat, a různé druhy sýrů. Nebo si dopřejte tradiční katalánský dezert crema catalana neboli ochucený mléčný krém. Nezapomeňte také navštívit některou z místních vináren a ochutnat proslulá španělská vína.
3. Kodaň, Dánsko
Důraz na čerstvé, sezónní a lokální suroviny je kladen po celé Kodani. Při návštěvě hlavního města ochutnejte tradiční dánské pokrmy, jako je smørrebrød, otevřený sendvič s různými druhy oblohy, včetně ryb, masa a sýrů. Čerstvé suroviny a výběrové pochoutky v Kodani nabízí jak vybrané obchody, tak místní trhy jako Torvehallerne. Vyhlášené jsou v Kodani také pekárny, kde si můžete pochutnat na dánských druzích pečiva typu kanelsnegle (skořicové rolky) a wienerbrød (sladké pečivo podobné francouzskému croissantu).
4. Neapol, Itálie
Neapol, město na jihu Itálie, je známé jako kolébka pizzy. Pravá neapolská pizza je s tenkým těstem, čerstvými surovinami a pečená v peci na dřevo. Zdejší ikonou je zejména klasická pizza Margherita, s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou. Kromě pizzy je město Neapol vyhlášené také pro své těstoviny, jako jsou spaghetti alle vongole (spaghetti s mušlemi) a linguine alla puttanesca (těstoviny s rajčaty, olivami a kapary).
Mezi trhy, které se zde vyplatí navštívit, patří Mercato di Porta Nolana, kde jsou k dostání čerstvé mořské plody, sýry a další produkty. Nezapomeňte ochutnat neapolské sladkosti, jako je sfogliatella, křehké pečivo plněné ricottou a citrusovou kůrou, nebo babà, sladké bábovičky namočené v rumu.
Tip od Míny: o krásnou italskou zastávku se postará také Turín, tedy město, odkud pochází tabulková čokoláda.
5. Lyon, Francie
Mezi další doporučované destinace pro milovníky jídla patří Lyon. Ten je často považovaný za gastronomické srdce Francie. Místní kuchyně je založená na čerstvých a kvalitních surovinách. Lyonští kuchaři jsou mistři ve vytváření lahodných pokrmů z jednoduchých ingrediencí. Mezi tradiční lyonské speciality patří quenelles, jemné rybí knedlíčky, a andouillette, klobása z vepřového masa a drobů. Určitě ochutnejte také místní dezert tarte aux pralines. Jedná se o koláč s růžovými pralinkami.
6. Istanbul, Turecko
Istanbul je křižovatkou Evropy a Asie, což se odráží i v jeho kuchyni. Tradiční turecký kebab, připravovaný z různých druhů masa, je jedním z nejpopulárnějších pokrmů. Skvělou volbou pro rychlé občerstvení je lahmacun, tedy turecká pizza s mletým masem, zeleninou a kořením. Během pobytu vás určitě zaujme i bohatá turecká snídaně. Ta obvykle zahrnuje olivy, sýry, med, různé druhy chleba a samozřejmě čaj.
Istanbul je také proslulý sladkostmi, jako je baklava, těsto plněné ořechy a namočené v medovém sirupu. Pokud si domů chcete přivézt voňavé koření, navštivte Spice Bazaar.
7. San Sebastián, Španělsko
Na první pohled nepatrná destinace pro milovníky jídla je San Sebastián, ležící v baskickém regionu Španělska. Město je proslulé díky pintxos, což jsou malé pokrmy podobné tapas. Tyto lahůdky můžete ochutnat v barech a restauracích po celém městě. Vyzkoušejte například pintxos s chobotnicí, iberskou šunkou nebo ančovičkami. San Sebastián se také může pochlubit několika michelinskými restauracemi, které nabízejí inovativní pokrmy. Dopřejte si ale i tradiční baskické speciality, jako je txangurro (krabí maso) a bacalao a la vizcaína (treska v rajčatové omáčce).
8. Bruggy, Belgie
Bruggy jsou malebným městem plným historických památek a vynikající kuchyně. Pro belgickou kuchyni jsou charakteristické vafle, čokoláda a hranolky. Belgické vafle jsou křupavé a lehké, často podávané s různými doplňky, jako je čokoláda, šlehačka a ovoce. Dalším tradičním pokrmem je carbonade flamande, dušené hovězí maso vařené v pivu, podávané s hranolkami. Moules-frites, slávky s hranolkami, jsou dalším oblíbeným belgickým jídlem. V neposlední řadě jsou Bruggy také domovem mnoha pivovarů, kde můžete ochutnat širokou škálu belgických piv. Určitě se tak Bruggy řadí nejen mezi destinace pro milovníky jídla, ale i pití.
9. Porto, Portugalsko
Porto, druhé největší město Portugalska, je vyhlášené nejenom pro portské víno. Portské víno máte možnost ochutnat v některé z mnoha vinic a vinných sklepů po celém městě. Dopřejte si také vynikající pokrmy, jako je francesinha, sendvič plněný masem, šunkou a sýrem, přelitý pikantní omáčkou a často podávaný s vejcem a hranolkami. Dalším tradičním pokrmem je bacalhau à Brás, treska smíchaná s bramborami, cibulí a vejci. Určitě během pobytu navštivte Mercado do Bolhão, tržnici, kde najdete čerstvé produkty a tradiční portugalské delikatesy.
10. Edinburgh, Skotsko
Zařadili byste mezi destinace pro milovníky jídla Edinburgh? Asi ne, přitom ale nabízí bohatou kuchyni, která je plná kvalitních surovin. Skotským národním jídlem je haggis, pokrm z ovčích drobů smíchaných s cibulí, ovesnými vločkami a kořením, tradičně podávaný s neeps and tatties (tuřín a brambory). Dalším tradičním pokrmem je skotský losos, který je často uzený nebo grilovaný. V některé z místních palíren pak určitě ochutnejte kvalitní místní whisky.
Zajímavost! Věděli jste, že pod označením whisky se obvykle ukrývá skotská varianta, zatímco pod označením whiskey irská nebo americká?
- Co je to jet lag a jak se s ním co nejlépe vypořádat?
- Doprava v Curychu a jak se sem dostat
- Curych: 19 tipů, co vidět v nejnavštěvovanějším švýcarském městě
1 komentář u „10 nejlepších evropských destinací pro milovníky jídla a pití“
Komentáře uzavřeny.